Excursie De Reuselhoeve

Verslag excursie Slagenland 2013
Zaterdagmorgen verzamelen we met 15 leden van ANV Slagenland bij de Bie in Sprang-Capelle, waarna we na een welkomstwoord van de voorzitter vertrekken richting de Reuselhoeve in Moergestel. Daar worden we ontvangen door 4 gidsen: Dijon de projectleider van het natuurgebied de Hilver, 2 boeren en een vogelaar.
Onder het genot van appeltaart en een lekkere bak koffie krijgen we van Dijon een presentatie over het ontstaan van het gebied. In het verleden is de beek tijdens de ruilverkaveling rechtgetrokken, maar nu is het beekdal hersteld en kronkelt de Reusel weer door het gebied de Hilver. Dijon verteld ook hoe de samenwerking is tussen de partners, onder andere Staats Bosbeheer en de boeren in het betreffende gebied. Daarnaast krijgen we uitleg over hoe het gebied wordt onderhouden en krijgen we een kijkje in het financiële beheer van het gebied.
Vervolgens gaan we het gebied in en krijgen we een rondleiding van de gidsen. In de ongeveer 2 uur durende wandeling door het gebied ontstaan levendige discussies tussen de leden van Slagenland en de gidsen over het onderhoud, de mogelijkheden van beheer en de samenwerking met Staatsbosbeheer. Ondertussen genieten we van de natuur en zien we onderweg mooie bloemen, roofvogels en genieten we van prachtige uitzichten.
Terug bij de Reuselhoeve krijgen we van een uitstekend verzorgde lunch. Frans de Bont deelt als dank aan de gidsen leuke vogelhuisjes uit en bedankt ze voor de interessante uitleg.
Het middagprogramma is in Hilvarenbeek, er is een bezoek gepland aan museumbrouwerij de Roos. De gids heeft geen Slagenland in zijn agenda staan, maar wel een administratiekantoor voor een half uur later. We slagen er in om ons alsnog voor te doen als administratieklerken en de gids neemt ons mee voor een interessante presentatie over het ontstaan van het brouwen van bier, de ontwikkeling van het brouwproces en de functie van de lokale brouwerijen in de vorige eeuw. Brouwerij de Roos brouwt nog wekelijks bier met hulp van een grote ploeg vrijwilligers. Daarna worden we rondgeleid door de brouwerij en zien we allerlei machines, grondstoffen en gereedschappen die in de vorige eeuw werden gebruikt voor het brouwproces.
Aan het einde van de rondleiding komen we niet geheel toevallig uit bij de bar en kunnen we proeven van de ter plaatse gebrouwen biertjes. Gelukkig hebben ze voor de “wat de boer nie kent”-boer ook gewoon pils op de tap. Er wordt nog een uurtje gezellig nagetafeld, waarna we aan het einde van de middag weer richting huis vertrekken.
Het was al met al een erg gezellige en leerzame dag met een gemêleerd gezelschap van natuurliefhebbende boeren en burgers.
Voor meer informatie kunt u kijken op de onderstaande links:
website museumbrouwerij de Roos