Snoeidag 2011

Een uitgebreide fotoreportage vindt u hier.

Snoeidag 2011

Zaterdag 22 januari was het weer de gebruikelijke snoeidag. De voorzitter van Slagenland Frans de Bont nodigde ons uit om mee te snoeien. We reisde vanuit het rivierengebied af naar de Spoordonklaan in Sprang-Capelle. Vanuit de verte werd door de auto’s/traktoren met aanhangers al snel duidelijk waar we werden verwacht. Na een warme kop koffie en een lekker broodje worst, werden we welkom geheten door Frans. Zijn verhaal was duidelijk: kwaliteit gaat voor kwantiteit en denk aan eigen veiligheid. Gezelligheid gaat boven alles!

Namens Staats Bos Beheer was Theo Machielsen aanwezig die ons vertelde wat de bedoeling was. De elzen afzagen op 40 cm hoogte. Het dikke hout eruit zagen en apart leggen. Het overig hout terug op de plek waar het vandaan kwam, zodat er een hout wal ontstond.

Zagen en snoeischaren werden tevoorschijn gehaald en het feest kon beginnen. Omdat het super weer was ging al snel de eerste jas uit. Frans hielp met de overhangende takken en hielp de beginnelingen met zagen.  Af en toe werd er gegild zodat er bijna niemand werd geraakt door een omlaag komende els. Het was een gezellige boel.

Om precies 12 uur verscheen De Bont Catering. Onze kokkin had overheerlijke erwtensoep gemaakt. Toen de schaftkeet vol zat werd de erwtensoep en de bolletjes met worst/kaas uitgedeeld. Alle uitgehongerde lichamen lieten het zich goed smaken. Er werd gezellig gekletst en gelachen, totdat de schaftkeet begon te schudden. Het was weer tijd om aan de gang te gaan. Vanuit een warme schaftkeet met overvolle magen werd er een moeizame start gemaakt, maar na een tijdje vielen de elzen weer met bosjes naar beneden. De elzen werden snel ontdaan van de takken en in stukken gezaagd.

Rond half twee verscheen de eerste tracktor met aanhanger in het land om de elzen op te laaien. Alle aanhangers werden volgepakt met hout. Hoe we het uitgemikt hadden weet ik niet, maar we hadden precies genoeg voor iedereen. Toen alle aanhangers van het land waren, was er nog tijd voor een lekker bakje koffie en een sterk verhaal.

De snoeidag 2011 zal als een gezellige dag met super mooi weer de boeken ingaan. Vele van de aanwezige kunnen  in de winter van 2011/2012 er warmpjes bij zitten. Onze complimenten gaan uit naar de catering die deze dag tot een succes heeft gemaakt.

Tot slot: Iedereen tot volgend jaar!

Groet,

Jan Dirk Berends

 

Comments are closed.